• Om Sopköket

    100 000 elefanter. Så mycket mat slängs i Sverige varje år av butiker och grossister. Det påverkar både miljön och utgör en onödig kostnad för livsmedelsbranschen. Samtidigt råder stor arbetslöshet bland nyanlända och folk från förorten. Många med hög kunskap inom matlagning, service mm.

Det här är SOPKÖKET

Vår verksamhet

Vi erbjuder skolmat och catering på räddade råvaror och skapar jobb för långtidsarbetslösa och unga. Överblivna måltider skänks till välgörenhet. Nu utvecklar vi även Sveriges första skolmat på räddade råvaror, i samarbete med Fryshuset Husby, ICA & Paradiset.

En resa till Indien…

Sopköket grundades sommaren 2015 av Filip Lundin efter en längre resa i Indien. Där lärde han sig recept som sauterat bananskal men framförallt vikten av att ta tillvara på varje råvara. Tillbaka i Sverige började han studera Retail Management på Stockholms Handelshögskola och fick upp synen för branschens stora utmaningar. Med ny inspiration och en vilja att göra skillnad såddes idén till Sopköket.

Det började med en stor ”dagens Sopa” (syrlig thai soppa) i Rålambshovsparken i Stockholm en solig sommardag 2015. Bilder togs och en fb-sida skapades. Därefter gjordes ytterligare några testevent och när vi fick vårt första samarbete med ICA Essingen tog det fart på riktigt.

År 2016

I november fick vi äntligen vårt första restauranggodkända kök i samarbete med Fryshuset Husby. Detta ledde till våra tre första cateringuppdrag för bl.a. H&M i november – december, där vi serverade mellan 100 till 500 gäster. Vi räddade 1 ton råvaror och 415 liter dryck. Skänkte 700 mål mat och 40 påsar bröd. Totalt lagade vi mat 7 ggr år 2016, testade konceptet, tävlade i Smaka på Stockholm med IBM Chef Watson och blev utnämnda till årets företag av FRYSHUSETs tävling Sveriges Ungdomsentreprenör.

Mer än bara catering

Sopköket tar ett totalgrepp om svinnet. Våra uniformer sys av räddade tyger och kökutrustning köps second hand eller räddas från utgående lager. Kökspersonal rekryteras bland nyanlända och långtidsarbetslösa kvinnor från förorten. Detta då många kommer från länder med stark matkultur, med resurssnåla recept där man ofta tar tillvara på hela råvaran. Våra överblivna måltider skänks idag till Filadelfiakyrkans härbärgen och Fryshuset Husbys fritidsaktiviteter. Vi vill även utbilda andra restaurangverksamheter i hur man minskar matsvinnet.

Vad händer nu?

Rekrytering av köksmästare och 2 köksbiträden, på heltid, pågår just nu för uppstart av nytt skolmatskoncept på räddade råvaror i Fryshuset Husby läs mer här. Idag drivs Sopköket av Filip Lundin (VD), Amada Effio (Vice chef), samt tre inhoppande köksmästare (Cathy Xiao Chen, Hassan Zubier, Mats ”il massiomo” Carlsson) och serveringspersonal för våra cateringuppdrag.

SOPKÖKETS HJÄLTAR

Tack vare våra volontärer och inhoppande kockar har Sopköket tagit enorma kliv det senaste året. Extra tack till kockarna Cathy Xiao Chen (VD smaka lokal), Hassan Zubier, José Campos Martinez, Birgit Lundin, Mats ”il massimo” Carlsson (VD Nordic Wine Company), Emma Hagner, Maria Michael (VD Fittness Butter), Babak Asadi (persiskmat.se) och Leif Öhman för er ovärderliga kunskap och tid, inte minst under uppstart av Sopköket, våra 10 första cateringuppdrag och 3 första skolluncher.

Tack också till volontärer och inspirationskällor Mikael Andersson, Mikael Cristea, Maria Aziz, Eric Ji, Natascha Laszlo, Ana Bonilla, Lisa Vestin, Lennox Edric, Misha Mindful, Mario, Xin Li, Katrin Zdragka, Julia Lönnqvist, Erik Thorell, Clara Linder, Samantha Huynh, Matthew Hearle, Elena Schmid, Victor Becker, Venkata Krishna, Camila Barrios, Kumar Pramod, Yash Todar, Oytun Yildirimdemir, Theresia Hagström, Max Lauritzen, Elias Karlsson, Edda Edlund, Vivian Wei, Chichiu Poon, James Clark, Annika Kuchenbuch, Vera Carlbaum, Mats Lundèn, Karin Boerman, William Lu, Louise Lindén, Isabella Falck, William Lu, Antonie Schwaiger, Szilvia Szilágyi, Danae Longfeet, Raj Kumar, Samuel Segawa, David Nordén, Niklas Ohlsson, Munib Annobi, Jonas Hermann.

Tack Andrès Luna (Kalinka Mitsui) för din hjälp som fotograf och Johnny Ly (Alatus Utveckling) för vår fina hemsida.

Ni är alla helt otroliga! /Filip Lundin

Sopkökets sociala påverkan

1705

Skänkta måltider (st)

2323

Minskat matsvinn i kg

14

Antal timlöner till unga

Vi är SOPKÖKET

FILIP LUNDIN
Grundare och VD

filip@sopkoket.se

0733996308

Hej!

Kul att du hamnat här! Jag är en obotlig idéspruta och entreprenör. Första idén var när jag var 16 år men Sopköket är det första projekt som på riktigt tagit sig från hyllan och ut i verkligheten. Jag har ett stort intresse för miljöfrågor och älskar att lösa problem. Idag satsar jag helhjärtat på Sopköket och studerar halvfart på Stockholms Handelshögskola Retail Management. Att nå dit vi har kommit idag med Sopköket hade aldrig varit möjligt utan alla fantastiska volontärer och kockar som hjälpt till hittills.

Hej!

Jag har en lång erfarenhet som bartender med bl.a Ebenist, Morfar Ginko och Paradiso som tidigare arbetsplatser. Jag känner Filip sedan länge och har alltid älskat idén med Sopköket, därför tackade jag självklart ja när Filip frågade mig ifall jag ville arbeta med honom.

Förutom Sopköket jobbar jag som tolk och håller på att utveckla ett annat företag, även det med miljötänk.

AMADA EFFIO
Vice chef och barchef

amada@sopkoket.se

Köksmästare
Vakant

Rekrytering pågår. Till jobbannons klicka här.

SOPKÖKET i Media

SVT Junior 2017-06-08 De äter skolmat gjord på ”sopor”. Maten får toppbetyg av eleverna

SEB Get started 2017-05-18 ”Vi lagar mat av räddade råvaror”

SSES Startup Day 2017-04-22 ”There is no competition”

SEB Make it 2017-04-20 Entreprenören bakom Sopköket har fokus på svinn

Stockholms Fria 2017-04-20 Ratade råvaror blir skolmat i Husby

Vinnova 2017-03-21 Sopköket ska laga mat åt skolelever

Kungahuset 2017-03-17 Prinsparet inviger Fryshuset Husby

Magasin Måltid 2017-03-17 Sopköket gör skolmat av rester

TV4 Nyheterna 2017-03-16 Sluta slänga mat! Här är bästa tipsen

TV4 Nyheterna 2017-03-16 Skolan som serverar mat av råvaror som andra skulle slängt

TV4 Nyhetsmorgon 2017-03-16 Maria Forsblom gästar skola i Husby där matsvinn blir skollunch

DN Sthlm 2017-02-26 Räddade råvaror ska bli skolmat

Projekt Matlust 2016-11-01 Sopköket – en del av MatLust

Restauranger & Storkök nr 6 2016-10-18 Sopköket tar totalgrepp på svinn

The Awesome Foundation 2016-08 Sopköket

Axfoundation 2016-06-09 Kockduell – tävlar i att laga mat på ”sopor”!

Gastronomiska Samtal 2016-06-04 Nyfiken på Filip Lundin

DI Digital 2016-05-30 Elementärt min käre Chef Watson!

Smaka på Stockholm 2016-05-27 IBMs superdator Watson utmanar svenska toppkockar under Smaka på Stockholm

DI Digital 2016-05-19 Matsystemet rasar! Kan tekniken rädda det?

Buzzter 2016-04-28 Sopköket

ICANyheter 2016-04-16 ICA Essingens svinn blir till lunch i Sopköket

Stockholm Direkt 2016-02-24 Butiken på Lilla Essingen ger sitt matsvinn till foodtruck

JMK 2015-10-27 Minst och fulast är bäst